2014. november 29., szombat

A hét tölgye: Quercus aucheri Jauber & Spach 1842

Q. aucheri - Sir Harold Hillier Gardens
Quercus aucheri Jauber & Spach 1842

Szekció: Cerris
Alnemzetség: Quercus
Nemzetség: Quercus
Család: Fagaceae
Rend: Fagales
Elterjedés: Görögország (Égei-tenger keleti szigetein),
 Törökország (DNy-Anatólia)
Szinonimái:
 coccifera subsp aucheri (Jaub.&Spach) K.I.Christensen 2004







Jellemzői: 
 Általában 3 méternél alacsonyabb, de esetenként akár 5 méteres magasságot is elérhet. A hajtások kezdetben bársonyosak, majd simává válnak, sárgásbarna színűek, némely ágai kissé lecsüngők. Rügyei oválisak, csúcsuk lekerekített, molyhos. Levelei 1-4 cm hosszúak és 1-2 cm szélesek, örökzöldek, bőrszerűek. A levelek alakja ovális vagy kissé nyújtott, a Q. coccifera leveleire nagyban emlékeztetők levelei, a színi oldal általában csupasz, de esetenként gyéren szőrözött is lehet, fonáki oldala halvány szürkés árnyalatú, sűrűn szőrözött.

 A levelek élei fiatal korban erősen fogazottak, szúrósak, valamint a fiatal, meddő hajtásokon is fogazott levelek jelenhetnek meg, míg az idősebb egyedeken ép szélűek, a csúcsuk lekerekített. A főérből 5-9 vénapár ágazik el.

 A makkja ovális, kb. 1,5-2,5 cm hosszúságú, hegyben végződik a csúcsi részen.

Második évben érik  be a makkja. A kocsánya sokszor nincs vagy nagyon rövid és vastag. A kupacs sallangjai szőrözöttek, oválisak, zsindelyszerűen egymáshoz simulóak. A kupacs a makk felét fedi be. 



Alfajok, hibridek, változatok:
 Q. bulgurluensis A.Camus 1934 - Nagyon hasonlít a Q. aucheri-re, talán hibrid eredetű. (Pontos adatot nem találtam)

Élőhely:
0-450 méteres tengerszint feletti magasságokban, meszes talajú lejtők növénye. Elterjedése lokális, a BGCI által kiállított-The Red List of Oaks szerint közel fenyegetett státuszba sorolták, kis elterjedési areája miatt.
Kréta szigetén a Cupressus sempervirens, valamint a Juniperus phoenica társaságában jelenik meg. 

Leírói:
Hippolyte François Jaubert (Paris 1798-1874) francia botanikus, politikus
 Párizsban született, szülei korán meghalnak, így nagybátyja, François Jaubert fogadja magához, aki a Francia Bank igazgatója. Érdeklődése a természettudományok felé már korán kialakult, így tanulmányait  René Desfontaines és Antoine-Laurent de Jussieu mellett folytatta. Bejárta a mediterrán régió országait, valamint részt vett ázsiai expedícióban is. Figyelme a 1830-40-es években a politika felé fordult, majd az 1848-as forradalom után visszahúzódott a politikai élettől, idejét a botanikának és az üzleti életnek szentelte. Herbáriumát a Francia Nemzeti Természettudományi Múzeum őrzi.

Édouard Spach (1801-1879) Francia botanikus
Strasbourgban született, katona családban, majd 1824-ben Párizsba utazott botanikát tanulni René Desfontaines és Antoine Laurent de Jussieu mellett. A későbbiekben titkára lett Charles-François Brisseau de Mirbel-nek, aki később a Francia Nemzeti Természettudományi Múzeum professzora lett, ahová Spach is követte. Több jelentős monográfiát jelentetett meg, úgy mint Histoire naturelle des végétaux. Phanérogames (Natural history of plants: Spermatophytes) 14 kötetben, valamint Hippolyte François Jauberttel közösen Illustrationes plantarum orientalium (Illustrations of plants of the East) 5 kötetben.
Adrien de Jussieu a Spachea nemzetséget róla nevezte el, melynek fajai Dél és Közép Amerikában valamint Kulumbiában, Costa Ricán és Panamában honosak.



 

Források: 
http://conifersaroundtheworld.com/blog/cupressus_sempervirens_mediterranean_cypress (2014.11.29)
http://oaks.of.the.world.free.fr/quercus_aucheri.htm (2014.11.29) 
http://en.wikipedia.org/wiki/Hippolyte_Fran%C3%A7ois_Jaubert (2014.11.29)
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89douard_Spach (2014.11.29)
http://www.treemail.hu/enciklopedia/quercus_aucheri (2014.11.29)
http://en.wikipedia.org/wiki/Spachea (2014.11.29)
http://oaks.of.the.world.free.fr/Autbot.htm#ij (2014.11.29)
http://www.oaknames.org/search/fullname.asp?id=55 (2014.11.29)

1 megjegyzés: