2016. március 17., csütörtök

A Fagaceae családról általánosságban I. (Fagus)

Sokszor szembesülök vele, hogy micsoda természeti gazdagság létezik ezen a csodahelyen, melyet Földnek hívunk. Így van ez a Fagaceae család esetében is, melyek széles köre megtalálható Földünk mérsékel övi régióitól a szubtrópusi és trópusi területekig, a klímatípusok széles sorához alkalmazkodott fajaival, fontos szerepet játszanak az erdei élőhelyek karakterének kialakításában. Némelyek nagy területeken képesek voltak elterjedni, míg mások bennszülött (endemikus) fajok lettek, specializálódtak az adott környezeti tényezőkhöz. Fajai megtalálhatók Észak, Közép és Dél-Amerikában, Európában, Észak-Afrikában, Ázsiában és az Indonéz-szigetvilágban.

A következőkben a család egyes nemzetségeit sorba véve némiképp átfogóbb képet alkothatunk a nemzetségek faji képviselőiről, kertészeti változatairól. A kevesebb fajból álló nemzetségek esetében a bemutatás még könnyebben megtehető, még másoknál (pl. Quercus) a több száz fajból csak ízelítőt szeretnék nyújtani.

A család névadó Fagus (bükk) nemzetségének 8-10 faja ismert, minden esetben fa habitusú, lombhullató növényekről van szó. Példaként szolgálhat az Észak-Amerikai Fagus grandifolia Ehrhart, az Európában honos Fagus sylvatica L., a Balkánon és Nyugat-Ázsiában élő Fagus orientlais Lipsky, a Kínában honos Fagus engleriana Seemen ex Diels, Fagus longipetiolata Seemen, Fagus hayatae Palibin in Hayata és a Fagus lucida Rehder & E. H. Wilson in Sargent. Továbbá a Japánban honos Fagus japonica Maxim. és Fagus crenata Blume fajok.

(Sokáig a déli féltekén elterjedt déli bükköket (Nothofagus) is ebbe a családba sorolták, ma már a Nothofagaceae családba tartoznak, az egyenlítőtől délre elterülő trópusi és mérsékelt klímájú területeken fordulnak elő.)

Fagus garndifolia


Fagus sylvatica
Fagus engleriana
Fagus longipetiolata

Fagus japonica

Fagus crenata

Fagus orientalis
Fagus hayatae
Fagus lucida

Kertészeti változatok a Fagus sylvatica esetében igen széles körben elérhetők, feltehetőleg a kelet-ázsiai fajok esetében is vannak fajták, ugyanakkor az európai kertkultúrában ritkaságnak számítanak, pl. F. crenata 'Mount Fuji'. A teljesség igénye nélkül néhány népszerű és elterjedt fajtát mutatnék be.

F. sylvatica 'Albovariegata'
F. sylvatica 'Asplenifolia'
F. sylvatica  Atropurpurea Group
F. sylvatica 'Dawyck Gold'
F. sylvatica 'Dawyck Purple'
F. sylvatica 'Pendula'
F. sylvatica 'Rotundifolia'
F. sylvatica 'Zlatia' (F. x taurica-F. sylvatica x F. orientalis) 
F. sylvatica 'Rohanii
F. orientalis 'Iskander'

Források:
 http://www.vfthomas.com/checklistsMDI/Tracheophyta_eudicots/Fagaceae.htm
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=112623
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=112623
Armitage, J., Edwards, D., Lancaster, N. 2014. The Hillier's Manual of Trees and Shrubs, R

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése