2014. október 14., kedd

A hét tölgye: Quercus alnifolia - Poech. 1842

 

 

Quercus alnifolia Poech. 1842 - Ciprusi aranytölgy

 

Szekció: Cerris, Ilex csoport
(Thomas Denk és Guido Grimm 2010)
Nemzetség: Quercus
Család: Fagaceae
Rend: Fagales
Elterjedés: Ciprus
Szinonimái:
cypria Jaub. & Spach 1843
Leírója: Joseph Poech (1816-1846) cseh botanikus


Jellemzői: 
A Quercus alnifolia 6-8 méter magasra megnövő alacsony termetű fafaj. Növekedése igen lassú. A kérge hamuszürke színű, ráncos, a fiatal hajtásai sűrűn szőrözöttek és a szürkés-barnás színű lenticellák is gyakran megfigyelhetőek rajtuk. A levelei 3-6 cm hosszúak és 2-5 cm szélesek, örökzöldek, bőrszerű tapintásúak. Kerek vagy kissé ovális alakúak, a levelek csúcsa tompa, ritkán röviden kihegyesedőek. A levéllemez éle fogazott és fonák irányában visszatekeredett. A színi oldaluk fényes, sötétzöld színű, míg a fonáki oldaluk erősen szőrözött és sárga színű, ez fokozottan igaz a fiatal levelekre, idősebb levelein a sárgásbarna illetve barna szín az uralkodó.



Áprilistól másjusig virágzik. Makkja csúcsos, 1,5-3 cm hosszú és 0,8-1,6 cm széles, a csúcsánál kiszélesedő, a makk negyedrészét borítja a kupacs. A kupacson sok szürkésen molyhos sallang figyelhető meg.


Élőhelye:
Ciprusi endemizmus, a Toordos-hegységben találhatók meg egyedei 800-1600 méteres tengerszint feletti magasságban. A köves, sziklás lejtőkön, vulkanikus kőzeten együtt él a Pinus brutia (Ciprusi fenyő), Arbutus andrachne (Görög szamócafa) és nagyon kicsi területen a Cedrus brevifolia (Ciprusi cédrus) egyedeivel. A Q. alnifolia Ciprus nemzeti fája, mely a helyi erdészeti törvények alapján védettséget élvez.
 Személyes élmény:  
Az elmúlt nyár folyamán sokszor találkoztam képeken ezzel a jellegzetesen sárga fonákú tölgyfajjal, de valahogyan a Hiller Arborétumban nem sikerült a nyomára akadnom. Aztán addig-addig jártam az úttalan utakat, bozóttal túlnőtt kerítések menti részeit a kertnek, míg megtaláltam és az örömöm határtalan volt, nem győztem csodálkozni ezen a kifejezetten érdekes megjelenésű és ritka tölgyfaj "sárgaságán". Persze miután a Quercus guyavaefolia és Q. semecarpifolia is elém került megértettem, hogy ez a sárgás fonák nem csak egyedül a Q. alnifolia-nál van jelen, hanem még sok másik fajnál megjelenik.

Források:
http://oaks.of.the.world.free.fr/quercus_alnifolia.htm (2014.10.14.)
http://eol.org/pages/1151796/overview (2014.10.14.)
http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/kew-171545  (2014.10.14.)
http://botany.cz/en/quercus-alnifolia/  (2014.10.14.)
The Hillier Manual of Threes and Shrubs (2014) 281o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése